NARANGEO 4

Leto je naokrog in spet je prišel čas za NARANGEO! Skupna tema letošnje izvedbe so bili ekstremi, skrajnosti v naravoslovju, geografiji in angleškem jeziku. Preizkušenega formata nismo spreminjali: 21 učencev in učenk razdeljenih v tri skupine in sodelujoči učitelji.   V dveh dneh smo izvedli tri x po tri enourne delavnice, tradicionalno spekli pico, se skrivali po šoli, bolj “slabo” spali, načrtovali sodelovalni vikend za nadarjene v prihodnjem šolskem letu in z velikim veseljem pozdravili bivše učence, ki so z nami delili svoje zgodbe in izkušnje.

Pri naravoslovnem delu Narangea, ki ga oblikuje učiteljica Tatjana Završnik, so učenci, glede na lasten interes, izbrskali skrajnosti s področja kemije, fizike, ekologije, živalstva,  rastlinstva, človeka in hrane. Svoje izsledke bodo v naslednjem tednu razstavili na naravoslovni oglasni deski. V drugem delu delavnice pa so učenci po parih/trojicah tekmovali v igri Kahoot na temo “Naravoslovni ekstremi učiteljice Tatjane”. Odlično so se odrezali in pokazali, da so tudi od naravoslovnega dela Narangea tokrat odnesli s sabo domov ogromno znanja.

Na delavnici iz geografije, kjer učence vodi Simon Hebar, so učenci najprej samostojno iskali podatke o najbolj znanih ekstremih našega planeta. Nato pa so s pomočjo aplikacije Actionbound igrali lov na zaklad, kjer so se podali na misijo reševanje Zemlje in iskanje magičnih kamnov. Na koncu so z njimi uspeli rešiti naš planet pred zlobnim Požiralcem svetov.

Pri angleščini  pa smo se pogovarjali o “English language extremes”: od najdaljše angleške besede (kar 45 črk!!!) pa vse do najtežavnejšega lomilca jezika. Učenci so te skrajnosti prevajali, izgovarjali in o njih razmišljali.

V soboto po tretji izvedbi delavnic so učenci tradicionalno podali povratno informacijo o izvedenih dejavnostih in skupaj z mentorji načrtovali še sodelovalni vikend v naslednjem letu. Dejavnost je pripravil in vodil učitelj Simon Hebar.

Čisto ob koncu pa so nas obiskali bivši učenki Teja Gorjup in Urška Korenjak in učenec Jon-Nik Gorenak, ki so udeležencem predstavili svoje zgodbe, predvsem pa svoje izkušnje s srednješolskim in visokošolskim izobraževanjem. Osnovnošolci so jih pozorno poslušali in jim postavili veliko zelo zanimivih in aktualnih vprašanj. Našim bivšim učencem se iskreno zahvaljujemo za njihov čas in pripravljenost na sodelovanje!

NARANGEO nam je, tako izvajalcem kot udeležencem, ponovno dal tisto nekaj “več” kar med “normalnim” šolskim delom zaradi pomanjkanja časa in pritiskov ocenjevanja žal največkrat izostane. Veselimo se naslednjega leta!!!

Related Images:

Ta vnos je bil objavljen v Galerija, Obvestila, Projekti. Zaznamek za trajno povezavo.