V petek, 15. 3. 2024, so se naši trije učenci Eva Čede, Maruša Krajnc in Martin Korenjak s svojo raziskovalno nalogo Drameljske jedi na žlico predstavili na 26. državnem tekmovanju Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije, ki je potekalo v Novem mestu.
Sama raziskovalna naloge je bila sestavljena iz več delov, prav tako tudi ocena strokovne komisije, v kateri so bili sami priznani slovenski kulinariki.
- raziskovalnega dela – raziskovanje in primerjanje receptov
- praktičnega dela – kuhanje, poskušanje, primerjanje jedi, inovativni pristop
- pisanje raziskovalne naloge – komisija ovrednoti nalogo
- predstavitve naloge – predstavitev dela pred komisijo z zagovorom
- praktični prikaz – serviranje jedi, predstavitev komisiji, pokušanje komisije
Učenci so nalogo opravili več kot odlično, jo predstavili zelo suvereno in si zaslužili 1.mesto in s tem zlato priznanje med tekmovalci na OŠ nivoju. Učenci so si prislužili kot nagrado tudi eno-tedenski poletni tabor po lastni izbiri v organizaciji ZOTKS.
Mnenje komisije, da skuhana hrana ni bila samo odlična, ampak predstavljena na zelo inovativen in navdihujoč način, pa jim je dala še več spodbude, da bodo še naprej tako odlični kuharji, ki bodo tradicijo svojih babic odnesli s seboj v življenje.
Ponosna mentorica